15 zile si 15 obiceiuri pentru o piele vizibil mai frumoasa (I)

1. Ai rabdare cu produsele noi
Trebuie sa stii inca de la inceput ca niciun produs nu face minuni peste noapte. Poate cele pentru hidratare vor lasa imediat dupa aplicare o piele mai catifelata. Insa cele pentru pete pigmentare, anti-aging sau impotriva acneei trebuie sa astepti macar o luna – 6 saptamani pentru a vedea efectele.

2. Exfoliaza
Exfolierea tenului este benefica pentru tenul tau, deoarece indeparteaza celulele moarte si curate pielea in profunzime. Mai ales ca dupa 30 de ani, pielea nu mai face acest lucru de una singura. Asa ca, datoritaexfolierii, orice produs hraneste si hidrateaza mai bine pielea. Poti alege intre exfolianti chimici (acid glycolic sau salicilic) sau mecanici (scruburi cu granule) pe care ii aplici pe pielea curate, umeda, cu miscari usoare, circulare. O data, de doua ori pe saptamana, deci, nu uita de exfoliere!
3. Alege acelasi brand
Cred ca demachiantul, lotiunea tonica si crema hidratanta ar trebui sa fie din aceeasi gama, tocmai pentru ca ele sunt gandite sa actioneze impreuna. Poti folosi si produse din game separate, mai ales daca te intelegi bine cu ele. Dar raman, totusi, la prima idee.

4. Mergi la un specialist
Vizita la un dermatolog e obligatorie daca ai o problema a pielii. Solutia de a cumpara anumite produse dupa ureche sau pentru ca i-au facut bine prietenei tale, nu este una viabila. Mergi la un specialist, identifica problema si trateaza-te correct.

5. Alimente benefice pentru piele
Nucile, semintele de in, somonul si sardinele (bogate in vestitii Omega 3 si Omega 6), fructele de padure (pline de antioxidanti) n-ar trebui sa lipseasca din meniul tau zilnic. Plus vitamina C – care ajuta producerea de colagen si protejeaza impotriva radicalilor liberi (kiwi, capsuni, portocale) si vitamina E care hidrateaza pielea din interior  (o gasesti in broccoli, masline si spanac). Stii bine, ca frumusetea se sustine si din interior!

6. Fara stress
Fie ca meditezi, faci scurte plimbari in parc, gandesti pozitiv sau iti cultivi copilul interior, important este sa inlaturi stresul. Sunt studii care demonstreaza ca acesta duce la cresterea nivelului de cortisol. Ori, daca este ridicat, cortisolul are efecte negative pentru sistemul imunitar si cresterea glicemiei, plus ca trece organismul intr-o faza “de supravietuire”. In aceasta faza, pielea nu poate sa se vindece sau sa repare anumite imperfectiuni. Tot stresul, spun specilaistii, duce la un dezechilibru hormonal care are un impact negative asupra pielii, cauzand acneea.

7. Masaj facial
Pielea ta va fi mult mai radianta daca vei gasi un minut zilnic pentru acest masaj facial. Poti folosi ulei de susan, de migdale sau de masline (daca ai piele uscata) sau ulei de floarea soarelui (pentru piele mixta sau grasa). Pratima Raichur, autoarea cartii Absolute Beauty: Radiant Skin and Inner Harmony Through the Ancient Secrets of Ayurveda, recomanda sa folosesti degetul mijlociu intr-o miscare circulara in sensul acelor de ceasornic, masand 20-30 de secunde urmatoarele puncte:
- centrul barbiei si colturile gurii
- osul dintre nas si buza superioara
- partile exterioare ale nasului
- in mijlocul pometilor
- la tample si in centrul fruntii (intre sprancene).

8. Aplica produsele corect
Tehnica de aplicare a cosmeticelor este foarte importanta pentru a evita iritarea pielii. Miscarile nu trebuie sa fie in sus si in jos si nici cu o presiune prea mare. Demachiantele ar trebui aplicate cu miscari circulare, cremele pentru ochi se aplica tot cu miscari circulare dinspre coltul exterior al ochiului spre interior, folosind inelarul. Iar cand vine vorba de hidratare, aplica crema in palme, freaca palmele usor, apoi, aplica palmele pe fata, masand usor.

9. Masti homemade
Macar o data pe saptamana te poti rasfata cu o masca revigoranta. Sunt multe retete, de la clasicele tarate cu lapte, pana la malai cu iaurt sau galbenus de ou cu miere. Fa combinatia care se potriveste tenului tau si stai cu masca macar 15 minute.

10. Fara cearcane
Ca si in cazul cosurilor, poti sa le faci sa dispara cu ajutorul unui concealer intr-o nuanta apropiata pielii tale. Pune putin anticearcan pe partea interioara a incheieturii  si putina crema de ochi. Aplica un strat pe zona de sub ochi, lasa sa se usuce, apoi mai aplica un strat. Crema de ochi va dilua pigmentul, facand ca anticearcanul sa se omogenizeze si sa patrunda in piele.antebratului Poti sa o gasesti, incercand putin. Daca cearcanele tale sunt mai proeminente, foloseste si un creion corector. O nuanta spre verde echilibreaza un ten cu tendinte rosiatice, iar unul galben neutralizeaza nuantele de vinetiu si albastru.

11. Protectie solara fara sa te iriti
Stii ca ai nevoie de o crema cu factor de protectie, nu numai vara. Daca ai o sensibilitate aparte si pielea ta se irita, cauta formule cu minerale, fara chimicale (dioxid de titan sau oxid de zinc) si nu folosi un podus cu factor de protectie mai mare de 30. Ar trebui sa stii ca produsele cu SPF 30 blocheaza 98% din razele nocive, cele cu SPF 50 99%. Iar ultimele iti expun pielea la  mai multi ingredienti cu potential irritant.

12. Schimba rutina de ingrijire atunci cand se schimba si sezonul
Pe timpul iernii, pielea are nevoie de o crema hranitoare si regeneratoare pentru a proteja tenul de frig si pentru a repara eventualele agresiuni. Pe cand vara, o textura grasa o vei simti prea grea pentru tenul tau, plus ca, in combinatie cu transpiratia poate bloca porii. O lotiune cu textura usoara este potrivita in lunile cu temperaturi ridicate (regula care functioneaza pt tot corpul).

13. Combate roseata
Specialistii spun ca daca ai pielea iritata, arsa de soare, inrosita sau te mananca, o felie de rosie te poate ajuta. Ele contin licopen, o substanta anti-inflamatorie. Mai poti folosi ceai de lemn dulce (un pliculet intr-o cana de apa fierbinte) racit, pe care il aplici cu o discheta demachianta pe zonele afectate.

14. Inainte de a te epila
Daca ai de gand sa iti epilezi mustata sau perciunii, tine cont de cateva trucuri. Nu mai folosi produse cu vitamina A (retinol sau acid retinoic) cu cel putin doua saptamani inainte. Acestea fac pielea sa devina mai sensibila, iar ceara calda poate sa produca iritatii pe o astfel de piele.

15. Alege samponul potrivit
Ingredientele chimice din formula samponului iti usuca parul si scalpel. Detergenti precum sodium lauryl sulfat sau amoniu sulfat – prezenti si in detregentii pentru rufe sau cei de vase sunt destul de agresivi pentru par. Mai bine cumpara un sampon fara sulfati si aplica-l cu miscari circulare, masand usor pielea capului.